Peutertuin Oogappel verbleef deze zomer in LDC Ten Boomgaarde

4
Sep
2019

Ons ‘zomerverblijf’ noemt Willemijn van Trigt, teambegeleider van KDV Oogappel, glimlachend de pop-up kinderopvang in LDC Ten Boomgaarde. Zowel de medewerkers van Oogappel als de peuters voelden er zich meteen helemaal thuis. En omgekeerd waren het personeel en de bezoekers van Ten Boomgaarde binnen de kortste keren gewend aan de vrolijke peuterdrukte. Meer nog: de kleintjes worden er gemist. Maar het was altijd al bedoeld als tijdelijk verblijf. 

Het gebouw van Oogappel in de Rijselstraat in Sint-Michiels moest immers dringend opgeknapt worden. Het dak werd vervangen, er kwam ventilatie in het hele gebouw en er werden nieuwe ramen geplaatst. Voor zulke ingrijpende werken is de zomervakantie het beste geschikt, maar de opvang van de peuters moest wel verzekerd blijven. Toen de gemaakte afspraken rond een tijdelijk onderkomen, wat verderop, op het laatste moment in het water vielen, bood het nabijgelegen LDC Ten Boomgaarde redding. 

“Buurtwerking is sowieso belangrijk voor ons dienstencentrum, en we hadden eerder samen met Oogappel activiteiten georganiseerd. We kenden elkaar dus al goed”, zegt Celien Hongenaert, centrumverantwoordelijke van het LDC. “Voor Oogappel maakten we een groot activiteitenlokaal vrij. Doorgaans hebben we een drukke werking, maar in de zomer vallen een aantal activiteiten weg; andere konden uitwijken naar het WZC hiernaast of de cafetaria. In een lokaal dat bij de serviceflats hoort, kon de slaapruimte voor de 18 peutertjes worden ingericht. Het kwam er gewoon op aan om samen naar creatieve oplossingen te zoeken.” 

Plezante dynamiek in het LDC 

De ‘pop-upversie’ van Oogappel bevond zich van 8 juli tot en met 30 augustus in LDC Ten Boomgaarde. “De verhuizing verliep opmerkelijk vlot”, vertelt Willemijn van Trigt. “De technische dienst begon met het werk op vrijdag 5 juli, en tegen zaterdagmiddag was alles klaar om de peuters in Ten Boomgaarde te kunnen ontvangen. Schitterend werk, als je rekening houdt met wat allemaal verhuisd moest worden.” 

De ‘pop-up-Oogappel’ bleek een win-win voor alle partijen. “We hebben van de nood een mooie deugd kunnen maken”, zegt Willemijn. “Het was een heerlijke locatie met magnifieke buitenspeelmogelijkheden. Ook alle ouders waren erg positief. Dit was niet mogelijk geweest zonder de goede samenwerking tussen de teams van zowel het LDC als Oogappel. Iedereen hier was enorm behulpzaam. Ook het WZC Ten Boomgaarde trouwens; zij hebben de verhuizing logistiek mee mogelijk gemaakt.” 

Het zorgde bovendien voor een leuke dynamiek in het gebouw. Bewoners en bezoekers waren al snel op de peutertjes gesteld, en omgekeerd, zegt Celien. “De kinderen hebben zelfs decoratie geknutseld voor onze Barbecue Tropical op 30 juli. Door de tijdelijke verhuizing hebben hun ouders ook het LDC leren kennen en dat is bijzonder positief, want het is altijd onze bedoeling om een ruimer – en jonger – publiek dan senioren bij het dienstencentrum te kunnen betrekken.” 

Oogappel is inmiddels terug in zijn vertrouwde stek in de Rijselstraat, al hoorden we Willemijn grappen dat de peutertuin er volgend jaar misschien weer ‘op vakantie’ kan gaan. Zo goed is het daar bevallen.

Deel deze pagina