BIKO West en De Blauwe Lelie leiden kinderbegeleiders op

29
okt
2021

Met het project “BIKO West” wil welzijnsvereniging De Blauwe Lelie van OCMW Brugge de instroom van kinderbegeleiders voor de kinderopvang versterken. Er wordt gemikt op werkzoekenden en mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt.

De zoektocht naar werkkrachten in de zorgsector is actueler en prangender dan ooit. Naast verpleeg- en zorgkundigen is er in de regio Brugge ook grote nood aan extra kinderbegeleiders voor de opvang van baby’s en peuters. Om meer mensen aan te trekken voor de job, stapt De Blauwe Lelie in het project “BIKO West”.

“Met BIKO West richten we ons op kwetsbare werkzoekenden en mensen die niet actief aan het werk zijn,” zegt Nadia Bolleire, waarnemend directeur De Blauwe Lelie. “In heel wat gevallen zijn die mensen niet op de hoogte van het feit dat er een opleiding voor kinderbegeleider bestaat, of dat je daar echt je beroep van kan maken. Via BIKO West brengen we onder andere vrouwen met een migratieachtergrond, mannen, en een brede groep kwetsbare werkzoekenden in contact met dit aanbod.”

Dit is niet evident, maar het traject van BIKO West is goed uitgewerkt, en de interesse is groot. In West-Vlaanderen bereikte het project al 129 potentiële cursisten. 39 zijn effectief gestart met de opleiding; 14 van hen doen dit in Brugge.

“Dit is een breed gedragen traject,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken en voorzitter van De Blauwe Lelie, “met het oog op een duurzame tewerkstelling van mensen die anders uit de boot dreigen te vallen. Door BIKO West slaan we de handen in elkaar met verscheidene partners, zoals de VDAB, die voor de erkende opleiding tot kinderbegeleider instaat. Aan die opleiding is voor iedere deelnemer een individuele en professionele begeleiding verbonden. Huis van het Leren promoot het aanbod, de Leerwinkel volgt de cursisten op, en Mentor garandeert de taalcoaching en doorstroombegeleiding naar werk. En er zijn hier nog heel wat andere organisaties actief bij betrokken. Zo maximaliseren we de tewerkstellingskansen van de cursisten in de kinderopvangsector. De hele sector en de allerkleinsten hebben er alleen maar baat bij.”

Deel deze pagina